Osteopathie Praktijk Viavera

Osteopathie

Heb je regelmatig last van terugkerende klachten die maar niet opgelost geraken of waarvan je de oorzaak niet kent?

Heb je al regelmatig kinesitherapie gehad, zonder resultaat?

Of heb je een acute blokkade ergens in een gewricht dat moet worden los gemaakt? 

Dan kan je beter eens een osteopaat raadplegen!

Mensen vragen vaak….

"Wat is nu het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie?”

“Wanneer moet ik naar een osteopaat gaan en wanneer naar een kinesist?”

Wat osteopathie van kinesitherapie onderscheidt, is al voornamelijk het uitgangspunt.

Kinesitherapie is veeleer gebaseerd op ‘hertrainen’, ‘revalideren’, wat vaak ook een hele reeks behandelingen inhoudt. De aandacht wordt bijna uitsluitend gericht op de plaats die hersteld of sterker moet worden.

Een osteopaat daarentegen gaat direct zoeken naar oorzaken van klachten. Hij/zij heeft een meer holistische visie en gaat ervan uit dat een dysfunctie ergens in het lichaam automatisch leidt tot aanpassingen of dysfuncties elders in het lichaam. Vaak worden zo al verschillende klachten in hun oorzakelijk mechanisme aan elkaar gelinkt en samen behandeld.

Terwijl kinesitherapie enkel werkt op spieren en gewrichten, zal osteopathie ook rekening houden met onder meer de invloed van organen, de schedel, bindweefsel en de doorbloeding van alle weefsels.

Ophangstructuren van organen zijn immers bindweefsel en kunnen door hun spanning letsels veroorzaken in gewrichten: bijvoorbeeld kan constipatie verhoogde spanning geven op de ophangstructuren van de darmen, die gefixeerd zijn aan de wervelkolom, waardoor er terugkerende lage rugpijn kan optreden.

Uiteraard zijn de technieken die gebruikt worden ook verschillend. Bij osteopathie zijn er ook veel meer verschillende technieken dan bij kinesitherapie. De opleiding osteopathie duurt ook nog verschillende jaren langer.

Prakijk Viavera | 1

Een beknopt overzicht van de indicaties waarvoor je bij een osteopaat kan gaan:

Wanneer het probleem niet kan opgelost worden met osteopathie, zoals wanneer het eerder een biochemische of emotionele oorzaak betreft, kan causopractie vaak wel een oplossing bieden!

Hoe ziet er een osteopathische consultatie uit?

De eerste keer wordt er een kennismakingsgesprek gehouden met uitvoerige anamnese om inzicht te krijgen in het probleem zelf, alsook de oorzakelijke context waaruit het probleem is ontstaan. Vervolgens wordt er een klinisch onderzoek gedaan, waardoor er uiteraard nog meer inzicht wordt verworven om een gepaste behandeling voor te stellen. Osteopathische behandelingen worden elke keer opnieuw geëvalueerd in hun doeltreffendheid en bijgestuurd waar nodig.

Prakijk Viavera | 2

Praktische afspraken

De eerste keer wordt uw identiteitskaart ingelezen voor de administratieve gegevens.

Verder is het nuttig om, indien aanwezig, de protocollen van recente medische beeldvorming (RX, echo,…) mee te brengen. Indien u dit wenst, mag u een handdoek meebrengen om op de behandeltafel te leggen.

 

Een behandeling osteopathie kost €50. 

Enkel de allereerste keer wordt er extra tijd vrijgemaakt voor de intake en betaalt u €60.

Hiervan wordt er een beperkt aantal keer (afhankelijk van mutualiteit) €10 terugbetaald via de mutualiteit. Er zijn ook aanvullende verzekeringen die osteopathie terug betalen.

Prakijk Viavera | 3

Onze osteopaten

Evi Dieltjens
Prakijk Viavera | 4

Al sinds mijn 16de wist ik dat ik iets wilde doen met mensen en bewegen. Mensen zich beter laten voelen door bewegen leek me de ideale job en dus ik wou kinesist worden.

Na mijn opleiding kinesitherapie, ben ik onmiddellijk als zelfstandig kinesitherapeut aan de slag gegaan in verschillende praktijken in de Antwerpse kempen. Hiermee hoopte ik snel te achterhalen op welk vlak mijn basiskennis het meest opvallend tekortschoot. Heel snel frustreerde ik me in het feit dat mensen te veel sessies nodig hadden om van hun klachten verlost te geraken of dat ik hen niet lang genoeg van hun klachten kon bevrijden. Meer inzicht in ontstaan –en compensatiemechanismen van/op klachten vond ik hoog nodig.

Paulien Lootens
Prakijk Viavera | 5

Tijdens mijn middelbare schoolcarrière raakte ik, onder meer via een vriendin die topsport beoefende, geboeid door het menselijk lichaam, sport en beweging. De keuze om de opleiding tot Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie te volgen, was dan ook vrij snel gemaakt.

Na deze vijfjarige opleiding zette ik mijn eerste stappen in het werkveld van de kinesitherapie. Mijn leergierigheid en jeugdig enthousiasme leidden me echter al snel naar de opleiding tot Master in de Osteopathie. Ik wou immers nóg meer kennis vergaren en de patiënt vanuit een breder perspectief kunnen onderzoeken en behandelen. Gedurende vijf jaar combineerde ik de opleiding osteopathie met mijn werk als kinesitherapeut.

Ik ben aanwezig in de praktijk op  donderdag.

Wat anderen van onze praktijk vinden...

Om uw gebruikerservaring te verbeteren worden cookies gebruikt op deze website.