Osteopathie Praktijk Viavera

Osteopathie

Heb je regelmatig last van terugkerende klachten die maar niet opgelost geraken of waarvan je de oorzaak niet kent?

Heb je al regelmatig kinesitherapie gehad, zonder resultaat?

Of heb je een acute blokkade ergens in een gewricht dat moet worden los gemaakt? 

Dan kan je beter eens een osteopaat raadplegen!

Mensen vragen vaak….

"Wat is nu het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie?”

“Wanneer moet ik naar een osteopaat gaan en wanneer naar een kinesist?”

Wat osteopathie van kinesitherapie onderscheidt, is al voornamelijk het uitgangspunt.

Kinesitherapie is veeleer gebaseerd op ‘hertrainen’, ‘revalideren’, wat vaak ook een hele reeks behandelingen inhoudt. De aandacht wordt bijna uitsluitend gericht op de plaats die hersteld of sterker moet worden.

Een osteopaat daarentegen gaat direct zoeken naar oorzaken van klachten. Hij/zij heeft een meer holistische visie en gaat ervan uit dat een dysfunctie ergens in het lichaam automatisch leidt tot aanpassingen of dysfuncties elders in het lichaam. Vaak worden zo al verschillende klachten in hun oorzakelijk mechanisme aan elkaar gelinkt en samen behandeld.

Terwijl kinesitherapie enkel werkt op spieren en gewrichten, zal osteopathie ook rekening houden met onder meer de invloed van organen, de schedel, bindweefsel en de doorbloeding van alle weefsels.

Ophangstructuren van organen zijn immers bindweefsel en kunnen door hun spanning letsels veroorzaken in gewrichten: bijvoorbeeld kan constipatie verhoogde spanning geven op de ophangstructuren van de darmen, die gefixeerd zijn aan de wervelkolom, waardoor er terugkerende lage rugpijn kan optreden.

Uiteraard zijn de technieken die gebruikt worden ook verschillend. Bij osteopathie zijn er ook veel meer verschillende technieken dan bij kinesitherapie. De opleiding osteopathie duurt ook nog verschillende jaren langer.

Prakijk Viavera | 1

Een beknopt overzicht van de indicaties waarvoor je bij een osteopaat kan gaan:

Wanneer het probleem niet kan opgelost worden met osteopathie, zoals wanneer het eerder een biochemische of emotionele oorzaak betreft, kan causopractie vaak wel een oplossing bieden!

Hoe ziet er een osteopathische consultatie uit?

De eerste keer wordt er een kennismakingsgesprek gehouden met uitvoerige anamnese om inzicht te krijgen in het probleem zelf, alsook de oorzakelijke context waaruit het probleem is ontstaan. Vervolgens wordt er een klinisch onderzoek gedaan, waardoor er uiteraard nog meer inzicht wordt verworven om een gepaste behandeling voor te stellen. Osteopathische behandelingen worden elke keer opnieuw geëvalueerd in hun doeltreffendheid en bijgestuurd waar nodig.

Prakijk Viavera | 2

Praktische afspraken

De eerste keer wordt uw identiteitskaart ingelezen voor de administratieve gegevens.

Verder is het nuttig om, indien aanwezig, de protocollen van recente medische beeldvorming (RX, echo,…) mee te brengen. Indien u dit wenst, mag u een handdoek meebrengen om op de behandeltafel te leggen.

Een behandeling osteopathie kost €55. 

Enkel de allereerste keer wordt er extra tijd vrijgemaakt voor de intake en betaalt u €65.

Hiervan wordt er een beperkt aantal keer (afhankelijk van mutualiteit) €10 terugbetaald via de mutualiteit. Er zijn ook aanvullende verzekeringen die osteopathie terug betalen.

Prakijk Viavera | 3

Onze osteopaten

Evi Dieltjens
Prakijk Viavera | 4

Al sinds mijn 16de wist ik dat ik iets wilde doen met mensen en bewegen. Mensen zich beter laten voelen door bewegen leek me de ideale job en dus ik wou kinesist worden.

Na mijn opleiding kinesitherapie, ben ik onmiddellijk als zelfstandig kinesitherapeut aan de slag gegaan in verschillende praktijken in de Antwerpse kempen. Hiermee hoopte ik snel te achterhalen op welk vlak mijn basiskennis het meest opvallend tekortschoot. Heel snel frustreerde ik me in het feit dat mensen te veel sessies nodig hadden om van hun klachten verlost te geraken of dat ik hen niet lang genoeg van hun klachten kon bevrijden. Meer inzicht in ontstaan –en compensatiemechanismen van/op klachten vond ik hoog nodig.

Daarom ben ik de 6 jarige weekendopleiding osteopathie gaan volgen, waarin mijn verwondering over, en functioneel inzicht in het menselijk lichaam sterk verruimd is. Het blijft elke keer opnieuw een zoektocht, want iedere persoon is verschillend, maar net dat maakt het allemaal zo boeiend.

Tijdens een 4 jaar durend project in Gasthuisberg Leuven (aan KUL) heb ik nadien, naar aanleiding van mijn thesis Osteopathie, wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van myofasciale therapie (manuele technieken) op de schouderklachten bij borstkankerpatiënten. Volgende artikels hebben we hierover gepubliceerd:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25595999

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29618110

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28914087

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28598978

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28197849

Door dit project is mijn interesse naar ‘myofasciale therapie’ als geheel gegroeid. Vandaar dat ik me ben gaan bijscholen in Dry Needling. Dit, in combinatie met osteopathie, blijkt een doeltreffende combinatie.

In 2012 heb ik mijn eigen praktijk gestart. Kort nadien ben ik getrouwd en trotse mama geworden van Marthe en Arthur. Vanaf 2017 werk ik samen met collega’s en in 2019 heb ik voor mezelf de kinesitherapie vaarwel gezegd om me volledig te kunnen focussen op osteopathie en causopractie. Laurence en Iris hebben de kinesitherapie overgenomen en verder succesvol uitgebreid.

In 2018 ben ik gestart met de cursus Causopractie, waarmee we nog veel verder kunnen gaan in het zoeken en vinden van oorzakelijke verbanden in het klachtenpatroon van vele patiënten. Door middel van causopractie is het bijvoorbeeld mogelijk om ook op biochemisch vlak oorzaken op te sporen en te behandelen, waardoor mijn job alweer een pak interessanter is geworden!

Hiernaast volg ik uiteraard regelmatig bijscholingen zodat ik steeds up-to-date kan blijven.

2005: Diploma Master i/d Kinesitherapie

2006-2012: Diploma Osteopaat D.O.

2018-2021: Causopractie


Bijscholingen

2013:

Osteopathy and obstetrics

Ontgiftingsmethoden als basis voor een goede gezondheid

Tapingsconcept schoudergordel

2013 – 2017: Dry Needling

2014: Immuunsysteem bij kinderen

2015: Praktijkmanagement deel 1

2016: Neutraalmanipulaties

2017: Praktijkmanagement deel 2

2019: De Osteopathische Schouder

2019: GDPR

2021: Osteopathie bij de Zwangere vrouw

2022: Visceral manipulations for female pelvic disorders

2024: The Osteopathic Metaverse: the neuro-link

Milena Fauville
Prakijk Viavera | 5

In de middelbare school was ik al geïnteresseerd in de medische wereld en wist ik dat ik in de toekomst in deze omgeving wilde werken. Daarom ben ik in 2001 begonnen met de studie kinesitherapie in Polen, waar ik ook vandaan kom.

Na 5 jaar opleiding heb ik mijn diploma behaald en ben ik onmiddellijk als zelfstandig kinesitherapeut gaan werken. Ik voelde echter een gebrek aan kennis en wilde effectiever zijn in mijn werk met patiënten. Daarom heb ik verschillende postgraduate opleidingen gevolgd en zo kwam ik ook bij osteopathie terecht. Na 5 jaar studeren in FICO (Flanders International College of Osteopathy in Antwerpen) in combinatie met werken in de praktijk behaalde ik mijn diploma osteopathie. Die combinatie was niet makkelijk, maar het was het zeker waard!

Osteopathie opende mijn ogen en gaf me nieuwe mogelijkheden om nog efficiënter te werken.
Ik vind dat we in ons vak altijd up-to-date moeten zijn. Daarom ben ik met de opleiding Causopractie gestart: een 3-jarige opleiding met de focus op de biochemische belasting als oorzaak van de klachten van de patiënt.

De combinatie van osteopathie en causopractie zorgt voor de meest holistische benadering van de patiënt die vandaag mogelijk is.

Naast dit alles heb ik ook een specialisatie ontwikkeld in het osteopathisch behandelen van baby’s en kinderen. Dit zal ik ook verder uitwerken in praktijk Viavera.

2001 – 2006:
Diploma Master i/d Kinesitherapie

2012 – 2017:
Diploma Osteopaat D.O.

2021 – 2024: Causopractie


Bijscholingen

Manuele therapie Kaltenborn

PNF

HLVA korte hefboom manipulaties

Kinderosteopathie

Wat anderen van onze praktijk vinden...

Om uw gebruikerservaring te verbeteren worden cookies gebruikt op deze website.